red-cp-background
cp-logo-responsibly-made

Felelősen gyártott termékek

responsibly-made-logo

* Termékeinket a lengyelországi Swidnicában található üzemünkben állítjuk elő, ahol igyekszünk növelni az energia- és vízfelhasználás hatékonyságát, elérni a zéró hulladékkibocsátást. Mindemellett törekszünk a munkahelyi balesetek elkerülésére, és betartjuk az etikus munkaügyi gyakorlatokat.

Környezetgazdálkodás

Termékeink gyártása, értékesítése és üzemeink működtetése során teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a vonatkozó környezetvédelmi szabályok és előírások betartása iránt, sőt, számos esetben meg is haladjuk az előírt szabványokat.  A Colgate-Palmolive egyik nagy múltú és megbízható márkája, az elmex előállítása során a környezettudatos gyártás és működés alapját szigorú szabályozás határozza meg; minden üzemünk számos kategóriát lefedő, teljes körűen bevezetett környezettudatos irányítási rendszerrel rendelkezik, beleértve az energiahatékonyságot, a klímavédelmet, a vízfelhasználást és a hulladékgazdálkodást.

responsibly-made-products-img1

 Főbb eredményeink

 Az elmex termékeket gyártó üzem:

 • Az elmex termékei egy olyan gyárban készülnek, amely az egyesült államokbeli Környezettudatos Építés Egyesület (USGBC) LEED tanúsítványával rendelkezik.
 • A gyár három alkalommal (2012-ben, 2015-ben és 2017-ben) kiérdemelte az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) ENERGY STAR Challenge for Industry elismerését.
 • A gyárban átlagosan 3–5 évente átfogó környezetvédelmi felülvizsgálatot tartunk, ezúton biztosítva a környezetvédelmi normáknak való megfelelést. Emellett napi szintű környezetvédelmi, egészségvédelmi és biztonsági ellenőrzést, valamint átfogó éves belső auditot is tartunk a folyamatos megfelelés biztosítása érdekében.
 • Az „5% a bolygóért” elnevezésű programunk segítségével törekszünk, hogy gyártóüzemünk éves költségvetésének 5%-át az energia- és vízfogyasztás, valamint a hulladék csökkentését célzó projektekre fordítsa.
 • 2007 és 2018 között az elmex termékeket gyártó swidnicai üzemben:
  • az energiaigény 56%-kal;
  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának intenzitása 63%-kal;
  • a vízigény 45%-kal;
  • a hulladékkibocsátás pedig 71%-kal csökkent (a 2010-es referenciaévhez képest).

 A Colgate-Palmolive gyárai világszerte:

 • Gyárainkban átlagosan 3–5 évente átfogó környezetvédelmi felülvizsgálatot tartunk, ezúton biztosítva a környezetvédelmi normáknak való megfelelést. Emellett napi szintű környezetvédelmi, egészségvédelmi és biztonsági ellenőrzést, valamint átfogó éves belső auditot is tartunk a folyamatos megfelelés biztosítása érdekében.
 • Az „5% a bolygóért” elnevezésű programunk segítségével törekszünk, hogy gyártóüzemeink éves költségvetésének 5%-át az energia- és vízfogyasztás, valamint a hulladék csökkentését célzó projektekre fordítsák.
 • 2002 és 2018 között a Colgate-Palmolive gyártóüzemeiben:
  • az energiaigény 31,8%-kal;
  • az üvegházhatású gázok abszolút kibocsátása 29,7%-kal;
  • a vízigény 45,8%-kal;
  • a hulladékkibocsátás pedig 41,3%-kal csökkent (a 2010-es referenciaévhez képest).

Munkahelyi biztonság és egészségvédelem

Az elmex termékeket gyártó Colgate-Palmolive munkatársai világszerte elkötelezettek az egészséges és biztonságos munkakörülmények fenntartása mellett, hiszen egyik célunk a munkahelyi balesetek teljes felszámolása.

Főbb eredményeink

Az elmex termékeket gyártó üzem:

 • A gyárban átlagosan 3–5 évente átfogó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi felülvizsgálatot tartunk, ezúton biztosítva az egészségvédelmi és biztonsági normáknak való megfelelést. Emellett napi szintű környezetvédelmi, egészségvédelmi és biztonsági ellenőrzést, valamint átfogó éves belső auditot is tartunk a folyamatos megfelelés biztosítása érdekében.
 • 2018-ban a regisztrált balesetek aránya 0,77, a kieső munkanapoké pedig 0,00 volt.
 • A munkatársaink egészségét leginkább veszélyeztető súlyos balesetek és incidensek számának csökkentése érdekében egy többéves programot vezettünk be, amely legfőképp az üzembiztonság szempontjából kulcsfontosságú kockázatokra koncentrál.

A Colgate-Palmolive gyárai világszerte:

 • A gyárakban átlagosan 3–5 évente átfogó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi felülvizsgálatot tartunk, ezúton biztosítva az egészségvédelmi és biztonsági normáknak való megfelelést. Emellett napi szintű környezetvédelmi, egészségvédelmi és biztonsági ellenőrzést, valamint átfogó éves belső auditot is tartunk a folyamatos megfelelés biztosítása érdekében.
 • A Colgate-Palmolive 2018-ban új szintre emelte a biztonság terén nyújtott teljesítményét. A regisztrált balesetek aránya 0,22, a kieső munkanapoké pedig 0,06 volt, ezzel elérve az egy naptári évben rögzített balesetek legalacsonyabb számát az adatok nyomon követése óta, azaz több mint 25 éve.
 • A Colgate-Palmolive az Amerikai Iparhigiéniai Kormányközi Konferencia (ACGIH) tagságát annak érdekében is felhasználja, hogy a munkavállalók munkahelyi ártalmaknak történő kitettségére vonatkozó szabványok világszerte alkalmazásra kerüljenek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy alkalmazottaink védettséget élvezzenek még azokon a helyeken is, ahol nincs helyi munkahelyi ártalmaknak történő kitettségére vonatkozó szabályozás.
 • A munkatársaink egészségét leginkább veszélyeztető súlyos balesetek és incidensek számának csökkentése érdekében egy többéves programot vezettünk be, amely gyárainkban világszerte a kulcsfontosságú biztonsági kockázatokra koncentrál.

Munkaügyi gyakorlatok

A Colgate-Palmolive hosszú ideje világszerte elkötelezett az emberi és munkajogok tiszteletben tartása mellett, és támogatja az ENSZ által kiadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető munkaügyi normáit. A Colgate-Palmolive és így az elmex is kizárólag olyan üzleti partnerekkel dolgozik együtt, akik osztoznak az egyetemes emberi jogok melletti elkötelezettségben. Fontosnak tartjuk a vállalkozások felelősségét a munkajogok tiszteletben tartását illetően, emellett azt is, hogy felhívjuk a részvényesek figyelmét az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartására.

Főbb eredményeink

Az elmex termékeket gyártó üzem:

 • Az elmex nem alkalmaz kényszermunkát saját munkafolyamataiban, és kiterjedt ellátási és értékláncaiból is igyekszik azt kiiktatni. Hiszünk a munkavállalók szabad mozgásának jogában, hogy a munkavállaló ne fizessen a munkáért és abban, hogy egyetlen munkavállalót sem szabad eladósítani vagy munkára kényszeríteni.

A Colgate-Palmolive gyárai világszerte:

 • A Colgate-Palmolive nem alkalmaz kényszermunkát saját munkafolyamataiban, és kiterjedt ellátási és értékláncaiból is igyekszik azt kiiktatni. Hiszünk a munkavállalók szabad mozgásának jogában, hogy a munkavállaló ne fizessen a munkáért és abban, hogy egyetlen munkavállalót sem szabad eladósítani vagy munkára kényszeríteni.
 • Tudjon meg többet emberi jogi stratégiánkról: A Colgate tiszteletben tartja az emberi és munkajogokat: Közzétételi nyilatkozatok

Partneri kapcsolatok és elismerések

A Colgate-Palmolive felelősségteljes gyártási törekvéseinek fontos eleme a külső partnerekkel való együttműködés és az irántuk való elkötelezettség, hiszen ez kiegészíti belső képességeinket, és független, külső partnerségi kapcsolatot biztosít.

Főbb eredményeink

energy-star-award-2021-logo
 • A Colgate-Palmolive egymás után kilenc éven keresztül (2011 és 2019 között) nyerte el az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) „ENERGY STAR – Az év partnere” díját.
 • A Colgate-Palmolive üzemei világszerte 74 EPA-elismerést kaptak az ENERGY STAR Challenge for Industry program részeként.
science-based-targets-logo
 • A Colgate-Palmolive célkitűzései a termelésünk éghajlatra gyakorolt hatásaira vonatkozóan a Science Based Targets Initiative által jóváhagyottak.
leed-logo
 • A Colgate-Palmolive elkötelezett aziránt, hogy minden új üzem létesítése esetén megszerezze az amerikai Környezettudatos Építés Egyesület (USGBC) Kiemelkedő energetikai és környezettervezésért járó tanúsítványát (LEED), amit eddig már 13 üzemegységnél sikeresen elnyert.
true-zero-logo
 • A Colgate-Palmolive folyamatban lévő tevékenységeivel négy kontinensen, 16 gyárában nyerte már el a GBCI TRUE Zero Waste tanúsítványát.
national-safety-council-proud-member-logo
 • A Colgate-Palmolive az Egyesült Államok 1913-ban megalakult Balesetmegelőzési Tanácsának egyik alapító tagja volt.
acgih-logo
 • A Colgate-Palmolive hosszú ideje az ORCHSE Strategies, LLC vállalati tagja, ahol a legkiválóbb vállalatok között tartják számon.
orc-hse-logo
 • A Colgate-Palmolive az Amerikai Iparhigiéniai Kormányközi Konferencia (ACGIH) szervezeti támogatója.
unglobal-compact-we-support-logo
 • A Colgate-Palmolive támogatja az Egyesült Nemzetek Globális Megállapodását, és azon dolgozik, hogy összhangba hozza műveleteit és stratégiáit a megállapodás tíz általánosan elfogadott elvével az emberi jogok, a munkajog, a környezetvédelem és a korrupció elleni küzdelem területén, emellett intézkedéseket hajt végre az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak támogatására.

„Felelősségvállalásunk a Colgate-Palmolive tulajdonában lévő és általa üzemeltetett összes létesítményre vonatkozik.  A fenntartható és biztonságos alapanyagokkal, a felelősségteljes forrásokkal, a fenntartható csomagolással kapcsolatos szempontok és egyéb információk fenntarthatósági oldalunkon olvashatók.”

A „LEED” és a hozzá kapcsolódó logók az egyesült államokbeli Green Building Council szervezet védjegyei, amelyeket vállalatunk a jogtulajdonos engedélyével használ.